POVIJESTI ZBORA

Mješoviti pjevački zbor “Emil Cossetto” osnovan je u Zagrebu, 29. svibnja 1945. godine kao kulturno-umjetnička grupa Glavno+g odbora USAOH-a “Joža Vlahović”. Društvo je u početku imalo samo pjevački zbor i manje vokalne sastave (okteti). Kasnije u sklopu istog Društva utemeljeni su zbor narodnih plesova i pjesama, literarna, likovna, dramska i zabavna sekcija. Do 1959. godine zbor je bio omladinski, a tada je primio u svoje redove dio članstva bivšeg Hrvatskog pjevačkog društva “Lisinski”, te je zbog toga zbor neko vrijeme nosio naziv “Joža Vlahović – Lisinski”.
Tom prilikom zbor je i preuzeo glazbeni arhiv Hrvatskog pjevačkog društva “Lisinski” koji se i danas nalazi u sklopu glazbenog arhiva zbora. Prvi javni nastup zbora “Joža Vlahović” bio je 2. rujna 1945. godine u Hrvatskom narodnom kazalištu u Zagrebu.

Od samog osnutka do 2005. godine zbor je vodio sladatelj, dirigent i zborovođa, maestro Emil Cossetto. U rujnu 1945. godine zbor odlazi na prvu višednevnu turneju po gradovima Istre. Popularnost zbora širi se velikom brzinom, te već 1948. dobiva poziv iz Čehoslovačke da održi koncerte u nekoliko gradova i tako ostvaruje svoju prvu turneju izvan granica tadašnje države. Od 1954. na dalje skoro svake godine zbor ostvaruje turneje u inozemstvo uglavnom po Europi: Francuska, Italija, Austrija, Njemačka, itd. Od prve inozemne turneje pa sve do današnjih dana na programu Zbora je jedna nova kategorija glazbene izražajnosti, folklorno-koncertna, koja inzistira na elementarnim glazbenim zakonitostima. Svoju muzičku kvalitetu Zbor je dokazao i u sudjelovanju u najvećim muzičkim profesionalnim projektima, izvedbama Bacha, Beethovena, Mozarta, Verdija, Wagnera, Brahmsa i dr., a posebno sa raznim orkestrima u projektima hrvatske glazbe od Lukačića do Gotovca.

U radu zbora sudjelovalo je preko 5000 mladih entuzijasta kojim treba odati priznanje za visok stupanj umjetničke i društvene zrelosti čime su tijekom brojnih koncerata, radio i TV snimanja koncertnih turneja po europskim metropolama dostojno prezentirali našu glazbenu umjetnost. Za svoj rad zbor je dobio dvije nagrade grada Zagreba, Nagradu “Vladimir Nazor”, te ostvarenje prvih mjesta na renomiranim svijetskim natjecanjima kao što su:

  • Prvo mjesto na međunarodnom natjecanju pjevačkih zborova u Spittalu (Austrija)
  • Zlatna medalja na međunarodnom festivalu u Debreczenu (Mađarska)
  • Prvo mjesto na međunarodnom natjecanju pjevačkih zborova u Arezzu (Italija)

Zbor je održao prek 1500 koncerata, odnosno koncertnih nastupa, sudjelovao je u stotinama radio emisija ili radio snimanja na domaćim i stranim radio postajama, snimio više 10 LP-a (Philips-Baarn, Monitor-New York, Camerata-Zurich, Amadeus-Wien te bivši Jugoton-Zagreb) i 5 CD-a.

1. svibnja 1992. KUD “Joža Vlahović” promijeno je ime u Mješoviti pjevački zbor “Emil Cossetto” jednoglasnom odlukom svih 59 aktivnih članova zbora. Prvi koncert pod novim imenom održan je 11. svibnja 1992. godine u koncertnoj dvorani “Vatroslav Lisinski” pod nazivom “Petrinja naš grad”, a voditeljica Mirna Berend prvi je put javno izgovorila novo ime zbora. U opsežnom repertoaru zbora od samih početaka do danas uvijek su se isticale posebno interpretacije folklornih napjeva, pjesama i plesova, naročito onih u obradi Emila Cossetta. Da se nikada ne prestaje biti “vlahovićancem” pokazalo se 2003. godine kada su se na “Koncertu generacija” održanom u Hrvatskom glazbenom zavodu u čast 85. rođendana maestra Emila Cossetta okupile generacije pjevača od 1947. pa sve do 2003. godine.

Zbor je proslavio 60. godišnjicu postojanja i rada svečanim koncertom 10. lipnja 2005. godine u Hrvatskom glazbenom zavodu u Zagrebu. Ujedno je to bila i proslava 60. godišnjice neprekinutog umjetničkog rada i vođenja zbora maestra Emila Cossetta. Na tom povijesnom koncertu prvi dio koncerta je dirigirao maestro Cossetto a drugi maestro Degl’ Ivellio kojeg je 2003. godine Emil Cossetto pozvao kao sudirigenta zbora. Ujedno je to bio i posljedni koncert na kojem je dirigirao Emil Cossetto. Utemeljitelj Zbora, Emil Cossetto preminuo je u Zagrebu 28. lipnja 2006. godine u 87. godini života. Od rujna 2005. godine Josip degl’ Ivellio postaje novi umjetnički voditelj Mješovitog pjevačkog zbora “Emil Cossetto”. U svega dvije godine maestro Degl’ Ivellio obnavlja repertoar zbora s novim ili neizvedenim skladbama Emila Cossetta kao i drugih autora, a priprema i ostavruje i psove novi repertoar duhovne glazbe uglavnom hrvatskih skladatelja. Kroz razdoblje od 2005. do konca 2007. godine zbor je imao više od 20 koncerata i nastupa i to u Zagrebu u Hrvatskom glazbenom zavodu, crkvi svetog Marka, crkvi svetog Franje Ksaverskoga, crkvi blaženog Augustina Kažotića, kao i u Gornjoj Bistri, Svetom Ivanu Zelini, Petrinji, Sisku, Karlovcu, Samoboru, te u kaznionicama Lipovica i Turopolje. Također zajedničkim naporima Zbora i dirigenta Josipa degl’ Ivellia, kao umjetničkog Ravnatelja Memorijala, pokrenut je 2. lipnja 2007. “Glazbeni Memorijal Emil Cossetto” – pozivna smotra zborova u mjesecu lipnju s idejom i nakanom izvoditi i istraživati prebogati opus Cossettovih skladbi za zborove.

Jurišićeva 7 | 10000 Zagreb

Tel. | Fax. 01 48 13 655